Фото без описуУряд постановою від 14.04.2021 № 420 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» вніс зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848, які направлені на посилення адресності надання житлових субсидій для забезпечення державної соціальної підтримки населення.

Згідно з документом, у травні 2021 року призначення житлової субсидії (у тому числі на наступний період) здійснюється лише після подання нової заяви про призначення й надання житлової субсидії та декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Житлова субсидія особам, які звернулися за її призначенням у травні - вересні 2021 р., призначається починаючи з травня 2021 року.

 З урахуванням нових правил не призначать субсидію з 01.05.2021 у випадках:

- наявності транспортного засоба з дати випуску якого не минуло 5 років (діяло і до цього);

- наявність 2 транспортних засобів з дати випуску яких не минуло 15 років ( нове);

- відсутні доходи, та/або сплата ЄСВ (діяло і раніше), але субсидія призначається, якщо особи:

1) надавали соціальні послуги, перебували у місцях позбавлення або обмеження волі, або до них застосовувалися заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи (посади), застосовувалися запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту або тримання під вартою, а також перебували у складних життєвих обставинах, викликаних інвалідністю, тривалою хворобою, що підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я встановленого зразка, алко- або наркозалежністю, що підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я первинного рівня на підставі довідки встановленого зразка закладу охорони здоров’я, що провадить діяльність з надання наркологічної допомоги населенню, в якому особа перебувала на диспансерному обліку;

2) мали суму середньомісячної нарахованої заробітної плати менше від розміру мінімальної заробітної плати не більш як на 50 відсотків (2500), а у мм. Києві та Севастополі, обласних центрах і містах обласного значення - не більш як на 20 відсотків (4000), і водночас єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сплачено у розмірі, не меншому ніж мінімальний, за всі місяці протягом зазначеного періоду;

- наявність заборгованості сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів громадян на дату звернення (340 грн);

- будь хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у власності більше ніж одне житлове приміщення (квартиру, будинок), крім житла, яке розташоване на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, та у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, або житла, непридатного для проживання, що підтверджено актом обстеження технічного стану житлового приміщення (нове, така норма діяла до травня 2015);

- будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства на 1 число місяця, з якого призначається житлова субсидія, має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня року, в якому призначається житлова субсидія (56750 грн.) - нове;

- будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив операції з купівлі безготівкової та/або готівкової іноземної валюти, а також банківських металів на загальну суму, що перевищує 50 тис. гривень (нове).

З 01 травня 2021 року діяльність комісій в частині призначення субсидії скасовується. Тобто, у випадках, коли рішенням комісії призначали субсидію на понаднормову площу на житло, в якому розділені особові рахунки, з 1 травня поточного року субсидія буде призначатися рішенням органу соціального захисту населення.

З травня поточного року субсидія не буде призначатися за умови наявності заборгованості. Якщо у заявника буде заборгованість, він зможе отримати субсидію лише за умови: погашення заборгованості; укладання договору реструктуризації; оскарження заборгованості у суді.

Також з травня 2021 року у випадку відсутності доходів (крім осіб, які перебувають в центрі зайнятості, тривала хвороба) субсидія не призначатиметься.

 

Житлова субсидія призначається одному із членів домогосподарства:

- які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку);

- які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому на підставі договору наймання (оренди) житла (далі - орендарі), або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, у разі, коли їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги;

які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору наймання (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.

Склад домогосподарства декларується заявником під час звернення за призначенням житлової субсидії з додаванням до заяви відповідних документів, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства.

У разі коли у складі домогосподарства кількість фактично проживаючих зареєстрованих членів домогосподарства є меншою за кількість членів домогосподарства, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування розраховуються на фактично проживаючих зареєстрованих за цією адресою членів домогосподарства Рішення про призначення субсидії у таких випадках, приймаються на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства та/або документів, що підтверджують непроживання особи за адресою домогосподарства.

Житлова субсидія надається громадянам у грошовій готівковій формі шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок громадянина, якому призначено житлову субсидію, відкритий в уповноваженому банку, чи виплачується йому готівкою через відділення організації, що здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання

За інформацією департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.