Із настанням осіннього періоду, громадяни починають прибирати свої земельні ділянки, спалюють листя та суху траву.

Забруднення повітря димом від багать з опалого листя набагато сильніше, ніж від промислових викидів та викидів автотранспорту. Ось чому дії тих, хто віддає перевагу палити багаття, щоб позбавитися від непотрібної рослинності, карані. Адже стаття 50 Конституції України гарантує кожному з нас право на безпечне для життя і здоров’я навколишнє середовище, а закони «Про охорону навколишнього природного середовища» і «Про охорону атмосферного повітря», забороняють спалювання залишків сухої рослинності та опалого листя. У разі  здійснення особою  порушення природоохоронного законодавства передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.    

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинних решток на громадян накладається штраф у сумі від 3 060 до 6 120 грн, а на посадових осіб від 15 300 до 21 420 грн.

За підпал трави природно-заповідного фонду штраф для громадян складає від 6 120 до 12 240 грн, а для посадовців – від 21 420 до 30 600 грн.

    Кримінальним кодексом України за знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення передбачені   штрафи у розмірі  від 91800 грн., до 153000грн., або обмеження  волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.   

Так що краще безпечніше і дешевше не грати з вогнем, а рослинні залишки утилізувати або, в крайньому разі, вивозити їх разом з побутовими відходами.  А поскаржитися на самовільних паліїв листя та трави, які отруюють навколишнє середовище, можна в органи місцевої влади за телефоном гарячої лінії : 0 800 50 42 80 чи до поліції за телефоном: 102

Найбільш ефективним по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування . Метод компостування є безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю. Компост з харчових відходів та дворового сміття на задньому дворі може значно зменшити необхідність утилізації таких відходів місцевими органами влади та зменшити кількість сміття, що викидається на сміттєзвалище.

 Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. в основу купи вкладають до 25 см шар землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8. Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейне компостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівномірно зволожується і не пересихає.

Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.

Не менш важливим питанням в здійсненні благоустрою та утримання прибудинкової території є питання утилізації  побутових відходів.

  Поводження з побутовими відходами в Україні здійснюється відповідно до державних норм і стандартів. Ці правила закріплені у законах України «Про житлово-комунальні послуги», «Про відходи» та «Про місцеве самоврядування в Україні». Механізм надання суб’єктами господарювання незалежно від форми їх власності послуг з поводження з побутовими відходами у містах, селищах і селах визначено Правилами надання послуг з поводження з побутовими відходами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2008 року № 1070 (зі змінами).

Побутові відходи – це відходи, що утворилися в процесі життя і діяльності людини в житлових та нежитлових будинках (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, крім відходів, пов’язаних з виробничою діяльністю підприємств) і не використовуються за місцем їх накопичення.

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» послуги з поводження з побутовими відходами – послуги з вивезення, перероблення та захоронення побутових відходів, що надаються в населеному пункті згідно з правилами благоустрою території населеного пункту, розробленими з урахуванням схеми санітарного очищення населеного пункту та затвердженими органом місцевого самоврядування.

Виконавця послуг з вивезення побутових відходів визначає орган місцевого самоврядування.

В межах території населених пунктів Новобузької міської ради, відповідно до затверджених Правил благоустрою, санітарного утримання територій, забезпечення чистоти та порядку території населених пунктів Новобузької міської ради Миколаївської області, відходи та сміття з усіх домоволодінь вивозяться на підставі укладених договорів, спеціально обладнаним транспортом Комунальним підприємством Новобузької міської ради «Добробут» .

Власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення відходів та сміття укладають договори з виконавцем послуг та здійснюють оплату цих послуг, за адресою: м. Новий Буг вул. Грушевського, 70 тел.: 9-10-05. З графіком вивезення сміття з вулиць м. Новий Буг та вартістю вивезення сміття, жителі громади можуть ознайомитися на офіційному сайті Новобузької громади у розділі «Комунальні заклади міської ради».

Не наражайте себе та оточуючих на небезпеку та турбуйтеся про навколишнє середовище!

 

КО НМР «Правопорядок 2020»

Фото без опису