Фото без опису

10 червня 2021 року набрав чинності Закон Українивід 05 лютого 2021 року № 1217-IX "Про внесеннязмін до деякихзаконодавчихактівУкраїнищодооблікутрудовоїдіяльностіпрацівника в електроннійформі", яким було започатковано ведення електронної трудової книжки, яка стала цифровим аналогомпаперової. Їїбуло впроваджено, дляудосконаленняоблікутрудовоїдіяльності, зменшитипаперовийдокументообіг і пов’язані з цимризикивтратичипошкодженнядокументів.

Додатково електронна система дасть змогу перевірити страховий стаж в будь-який момент, а в майбутньому вийти на пенсіюбез додаткового звернення та особистого відвідування працівником Пенсійного фонду.

Відтеперробити записи про прийняття на роботу, переведення чи звільнення, строкову військову службу та інші події, які раніше фіксувалися в паперовій формі роботодавець зобов’язаний в електронному форматі.

Зазаконом, у працівників і роботодавців є п’ятьроків для оцифруваннятрудовихкнижок. Після надання інформації до Пенсійним фондомУкраїни останнім буде проведена перевіркаданихта їхньоговнесення до Реєструзастрахованихосіб Державного реєструзагальнообов’язкового державного соціальногострахуваннядлясформування кінцевоговаріантаелектронноїтрудової книжки. Відтодіпапероваверсія буде непотрібна і зможезберігатисяупрацівникаабо за бажанням працівникавестисяпаралельно з електронноюверсією.

Електроннутрудову книжкуможна переглянути вособистомукабінеті напорталіелектроннихпослугПенсійного фонду України.

Скан-копіїякихдокументівпотрібнонадавати?

До електронноїтрудової книжки треба завантажитивсідокументи, щовпливають на розрахунок стажу. Окрімтрудової книжки, цеможуть бути документи про набуттяосвіти, свідоцтво про народженнядитини (для жінок), військовий квиток та іншідокументи.

Післявідправленнякольорових скан-копійфахівцітериторіальнихорганівПенсійного фонду звірятьїхізданими в Реєстрізастрахованихосіб, і оцифрують те, чогобракуватиме.

Фізична особа - підприємець не є найманимпрацівником, тому записщодопідприємницькоїдіяльності в своїйтрудовійкнижцівін не робить.Водночас Пенсійний фонд України рекомендує фізичним особам–підприємцямдляоцифрування підприємницькоїдіяльністіподати через персональний кабінет скан-копії:

  • витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію ФОП,

або

  • довідки з Державноїподатковоїслужби про облік як суб’єктапідприємницькоїдіяльності.
  •  

                                                                                                                                                                                                     Управління інспекційної діяльності

                                                                                                                                                                                            у Миколаївській області

                                                                                                                                                                                           Південного міжрегіонального управління

                                                                                                                                                                                             Державної служби з питань праці