Фото без опису

Нові санкції проти Ірану, зелений перехід та Гаага для Лукашенка: останні новини з ЄС

⤵️Щотижнева добірка головних новин з Європи за тиждень 17 - 21 липня.

📍ЄС увів нові санкції щодо Ірану через підтримку війни росії проти України

Йдеться про заборону експорту з ЄС до Ірану компонентів, які використовуються для конструювання та виробництва безпілотників; також обмеження на поїздки та заморожування активів осіб, відповідальних за або які беруть участь у програмі Ірану з виробництва БПЛА.

🔎Детальніше: https://cutt.ly/cwpBKtO9

📍ЄС на 6 місяців продовжив санкції проти росії

Рада ЄС продовжила до 31 січня 2024 року обмежувальні заходи проти окремих секторів економіки рф. Ці санкції, вперше запроваджені у 2014 році, були значно розширені з лютого 2022 року після повномасштабного російського вторгнення.

Наразі вони складаються з широкого спектру секторальних заходів, включно з обмеженнями на торгівлю, фінанси, технології й товари подвійного призначення, промисловість, транспорт і предмети розкоші. Санкції також охоплюють заборону на імпорт або передачу сирої нафти, що перевозиться морем, та певних нафтопродуктів з росії до ЄС, відключення від SWIFT кількох російських банків, а також призупинення мовлення та ліцензій для кількох прокремлівських ресурсів з дезінформації.

🔎Детальніше: https://cutt.ly/OwpBKjfG

📍Євробарометр: переважна більшість європейців вважають, що зелений перехід має відбуватися швидше

Згідно з новим опитуванням, переважна більшість європейців вважають зміну клімату серйозною проблемою, що стоїть перед світом (93%). Більше половини опитаних вважають, що перехід до зеленої економіки повинен бути прискорений (58%). З економічної точки зору, 73% європейців згодні з тим, що вартість збитків від зміни клімату набагато вища, ніж інвестиції, необхідні для зеленого переходу. Три чверті (75%) європейців згодні з тим, що вжиття заходів щодо клімату призведе до інновацій.

🔎Детальніше (англійською): https://cutt.ly/WwpBKcpx

📍Євродепутати стурбовані тим, що росія “душить” Білорусь, вимагають судити Лукашенка

Комітет Європарламенту у закордонних справах ухвалив нову доповідь про відносини ЄС з Білоруссю. У тексті євродепутати засуджують репресії та систематичні порушення прав людини, які режим диктатора Олександра Лукашенка здійснює проти свого народу.

Рішуче засуджуючи роль білоруського режиму як співучасника російської війни проти України, євродепутати відзначають “повсюдне політичне, економічне, військове і культурне підпорядкування Білорусі москві, що робить країну де-факто державою-сателітом, яка також має тактичну ядерну зброю під російським контролем”. Вони закликають ЄС не визнавати жодних угод, укладених режимом Лукашенка і росією, а також закликають МКС розглянути можливість видачі аналогічного ордера на арешт диктатора.

У звіті також зазначається, що нещодавнє прибуття бойовиків групи "Вагнера" до Білорусі створює нові потенційні безпекові ризики для України, а також для сусідів Білорусі в ЄС та ЄС в цілому. Євродепутати повторюють вимогу внести це воєнізоване угруповання до списку терористів ЄС, закликають до посилення санкцій і висловлюють жаль, що деякі країни ЄС лобіюють скасування санкцій проти білоруських виробників калійних добрив, включаючи "Білоруськалій", який служить одним з основних джерел доходу режиму.

🔎Детальніше (англійською): https://cutt.ly/mwpBKWJx

🔗Більше новин читайте на Євроінтеграційному порталі за посиланням: https://eu-ua.kmu.gov.ua