Сальмонельоз
Харчовіотруєння – захворювання, яківиникаютьпісляспоживанняїжі, забрудненоїмікроорганізмамиабоїхніми токсинами. Найчастішеспалахихарчовихотруєньвиникають при проведеннімасовихзаходів, унаслідокнедотримання правил особистоїгігієни, порушеньтехнологіїприготуваннястрав та правил їхзберігання.
Для довідок
Сальмонельоз – гостреінфекційнезахворювання, збудникомякого є патогеннімікроорганізми – сальмонели.
Відомопонад 2200 типівсальмонел, з якихблизько 100 – патогенні для людини. Ця недуга передаєтьсяпереважнохарчовим шляхом, менше контактно-побутовим та водним шляхами. Основнимджереломінфекції є сільськогосподарськітварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а такожлюдина. Факторами розповсюдженнясальмонел, як правило, є продуктитваринногопоходження. Найчастішезахворюваннявиникає при споживанніінфікованихм’яса і м’яснихпродуктів, яєць, особливо коли додаються в різні страви сирими (наприклад, в домашній майонез, соус, крем, пудинг).
Інфікуванняпродуктівхарчуваннявідбувається при контактісирих та готовихпродуктів, під час їхзберігання та транспортування, при використанніспільного кухонного приладдя. Інкубаційнийперіодсальмонельозуможетривативіддекількох годин до двохднів. Захворюванняпочинаєтьсягостро з підвищеннятемператури і наростанняознакінтоксикації.
Післяперенесеногосальмонельозу, незалежновідйогоформи, деякіхворіпродовжуютьвиділятизбудника (бактеріоносійство) до місяця. Якщобактеріоносійствозатягується на термінпонад три місяці, йоговизнаютьхронічним.
Щобзапобігтизахворюванню на сальмонельоз, необхідновиконуватипевні правила:
- сиріпродуктитваринногопоходженняслідвідразупісля покупки покласти в холодильник і зберігатиїхокремо;
- яйця перед вживаннямслідретельновимити. Чим свіжіше яйце, тимменшеймовірністьрозмноження в ньомусальмонел;
- приготовлену теплу страву з сирихяєць (наприклад, соус), необхідновжити в їжу в першідвігодинипісляприготування. А якщохолоднустраву (майонез), то зберігатийогоможна в холоді не більшедоби;
- розморожувати кури слідв холодильнику. При приготуванністравізптиці, не торкайтеся до іншихпродуктів;
- м’ясо і птицюнеобхідно добре проварюватиабопрожарювати невеликими шматками;
- страви, до якихдодають молоко абояєчнийжовток, необхіднододатковопроварити;
- для сирихпродуктіввикористовуватиокремий посуд та приладдя, післявживанняобдаватиокропом;
- дотримуватись на кухнівзірцевоїчистоти, своєчасноприбиратисміття, харчовівідходи, не допускатипояви мух, тарганів і гризунів;
- необхіднодотримуватись правил особистоїгігієни, частішемити руки з милом, особливо, післяповернення з вулиці, перед вживаннямїжі, післявідвідування туалету;
- не допускайте змішуваннясвіжоприготовленої страви ізїїзалишкамипопереднього дня;
- не купуйтепродуктихарчування в місцяхстихійноїторгівлі;
- під час поїздок не споживайтешвидкопсувніпродукти: молочні, м'ясні, салати, заправлені сметаною або майонезом, кремовівироби.
Якщо у Вас абочленівВашоїродини все ж таки з’явилисяпершісимптомизахворювання – підвищеннятемпературитіла, озноб, головнийбіль та біль у животі, пронос – негайнозвертайтесьпо медичнудопомогу.
Пам'ятайте, щозахворюваннюлегшезапобігти, ніжлікувати.