Фото без опису

Харчовіотруєння – захворювання, яківиникаютьпісляспоживанняїжі, забрудненоїмікроорганізмамиабоїхніми токсинами. Найчастішеспалахихарчовихотруєньвиникають при проведеннімасовихзаходів, унаслідокнедотримання правил особистоїгігієни, порушеньтехнологіїприготуваннястрав та правил їхзберігання.

Для довідок

Сальмонельоз – гостреінфекційнезахворювання, збудникомякого є патогеннімікроорганізми – сальмонели.

Відомопонад 2200 типівсальмонел, з якихблизько 100 – патогенні для людини. Ця недуга передаєтьсяпереважнохарчовим шляхом, менше контактно-побутовим та водним шляхами. Основнимджереломінфекції є сільськогосподарськітварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а такожлюдина. Факторами розповсюдженнясальмонел, як правило, є продуктитваринногопоходження. Найчастішезахворюваннявиникає при споживанніінфікованихм’яса і м’яснихпродуктів, яєць, особливо коли додаються в різні страви сирими (наприклад, в домашній майонез, соус, крем, пудинг).

Інфікуванняпродуктівхарчуваннявідбувається при контактісирих та готовихпродуктів, під час їхзберігання та транспортування, при використанніспільного кухонного приладдя. Інкубаційнийперіодсальмонельозуможетривативіддекількох годин до двохднів. Захворюванняпочинаєтьсягостро з підвищеннятемператури і наростанняознакінтоксикації.

Післяперенесеногосальмонельозу, незалежновідйогоформи, деякіхворіпродовжуютьвиділятизбудника (бактеріоносійство) до місяця. Якщобактеріоносійствозатягується на термінпонад три місяці, йоговизнаютьхронічним.

Щобзапобігтизахворюванню на сальмонельоз, необхідновиконуватипевні правила:

- сиріпродуктитваринногопоходженняслідвідразупісля покупки покласти в холодильник і зберігатиїхокремо;

- яйця перед вживаннямслідретельновимити. Чим свіжіше яйце, тимменшеймовірністьрозмноження в ньомусальмонел;

- приготовлену теплу страву з сирихяєць (наприклад, соус), необхідновжити в їжу в першідвігодинипісляприготування. А якщохолоднустраву (майонез), то зберігатийогоможна в холоді не більшедоби;

- розморожувати кури слідв холодильнику. При приготуванністравізптиці, не торкайтеся до іншихпродуктів;

- м’ясо і птицюнеобхідно добре проварюватиабопрожарювати невеликими шматками;

- страви, до якихдодають молоко абояєчнийжовток, необхіднододатковопроварити;

- для сирихпродуктіввикористовуватиокремий посуд та приладдя, післявживанняобдаватиокропом;

- дотримуватись на кухнівзірцевоїчистоти, своєчасноприбиратисміття, харчовівідходи, не допускатипояви мух, тарганів і гризунів;

- необхіднодотримуватись правил особистоїгігієни, частішемити руки з милом, особливо, післяповернення з вулиці, перед вживаннямїжі, післявідвідування туалету;

- не допускайте змішуваннясвіжоприготовленої страви ізїїзалишкамипопереднього дня;

- не купуйтепродуктихарчування в місцяхстихійноїторгівлі;

- під час поїздок не споживайтешвидкопсувніпродукти: молочні, м'ясні, салати, заправлені сметаною або майонезом, кремовівироби.

Якщо у Вас абочленівВашоїродини все ж таки з’явилисяпершісимптомизахворювання – підвищеннятемпературитіла, озноб, головнийбіль та біль у животі, пронос – негайнозвертайтесьпо  медичнудопомогу.

Пам'ятайте, щозахворюваннюлегшезапобігти, ніжлікувати.