Національне військове меморіальне кладовище (НВМК) розташовуватиметься в межах Гатненської ОТГ Фастівського району Київської області. Меморіал включатиме комплекс споруд та площ: військове кладовище, колумбарій, ритуальну будівлю, сучасний крематорій, музей, допоміжні споруди для організації почесних поховань.  

Про це повідомив заступник директора державної установи «Національне військове меморіальне кладовище» Ярослав Старущенко у прямому ефірі «Суспільного».

🔹Він зазначив, що вибір місця розташування меморіального кладовища відбувався за декількома критеріями:

▪️загальна площа ділянки повинна бути понад 100 га (з урахуванням дотриманням санітарних норм при будівництві кладовища);

▪️доступна локація зі зручним транспортним сполученням та рухом громадського транспорту;

▪️місце має бути зручним для близьких та рідних, а також повинні бути відповідні умови для проведення церемоніалу;

▪️земельна ділянка має бути придатною для проведення будівельних робіт за загальнобудівельними параметрами.

💬«Враховуючи всі ці фактори, ділянка найбільше відповідає у Гатненській ОТГ. Наразі створення НВМК знаходиться на етапі проектування. Невдовзі розпочнеться будівництво першої черги меморіального комплексу, яку заплановано ввести  в експлуатацію до кінця року. Це дасть можливість одразу розпочати поховання полеглих Воїнів», – наголосив Ярослав Старущенко.

🔹За його словами, законодавством чітко визначено, хто може бути похований на Національному військовому меморіальному кладовищі. 

💬«Це полеглі українські Воїни, які у складі сил безпеки та оборони брали участь захисті територіальної цілісності та незалежності України, починаючи з 2014 року. А також Герої України, які нагороджені «Золотою зіркою» з 2014 року, повні кавалери ордену Богдана Хмельницького. Крім того, за окремо визначеною постановою можуть бути поховані борці за свободу і незалежність України у 20 столітті», – розповів заступник директора державної установи «Національне військове меморіальне кладовище».

За інформацією Міністерства у справах ветеранів України.

<