Фото без опису

У природі існує близько сорока хімічних елементів, які називаються важкими металами. Вони оточують нас всюди: містяться в ґрунті, воді, повітрі, застосовуються у побуті. Деякі з них у вигляді мікроелементів присутні в живих організмах і рослинах, беруть участь у всіх обмінних процесах. Ці елементи, як вітаміни, потрібні людському організму для його нормального функціонування. Нестача мікроелементів в організмі, зокрема і важких металів, спричинює різні захворювання.

У невеликих кількостях і при правильному використанні важкі метали приносять користь, але надмірне їх накопичення у тканинах викликає отруєння організму, а в тяжких випадках може спричинити смерть.

☝ Відомо понад сорок таких елементів. Найчастіше зустрічаються: мідь, ртуть, марганець, кобальт, хром, нікель, золото, залізо, кадмій, свинець, сурма, талій, вісмут та інші.

Якщо контакт з подібними шкідливими речовинами постійний, то, безумовно, ризик отримати отруєння організму значно зростає. При цьому послаблюється імунітет організму, зростає небезпека хронічних захворювань.

❗ Важкі метали містяться: у лікарських препаратах; тютюновому димі; фарбах; вихлопних газах; нафтопродуктах; в деяких видах посуду і тари (бляшані банки); зараженими можуть виявитися продукти харчування. Окреме місце серед відомих хронічних отруєнь належить отруєнням солями важких металів, котрі найчастіше відбуваються на промислових підприємствах в аварійних ситуаціях. Також причиною інтоксикації можуть бути речовини, які використовуються для знищення гризунів, комах, бур’янів.

Шляхи надходження солей важких металів в організм - це споживання харчових продуктів, що містять ці шкідливі речовини, при вдиханні парів, через слизові й шкірний покриви. Найбільш серйозна токсична дія іонів металів виникає під час вдихання пилу, особливо на території промислових зон та автострад.

Уражається нервова система, нирки, кишківник, печінка, ендокринні органи, серце і судини. Крім токсичного впливу важкі метали мають місцеву припікаючу і подразнюючу дію. Вони здатні накопичуватися в нирках, печінці, а свинець - в кістках. Тому вони довгий час циркулюють в організмі, поступово виділяючись у кров зі своїх депо, спричиняючи хронічні процеси.

Виявити хронічні отруєння на початковій стадії дуже важко. Оскільки слабкість, зниження працездатності, стомлюваність (перші прояви отруєнь) мають багато інших захворювань. А тим часом, вони є свідченням поступового надходження в організм малих доз важких металів. Якщо токсичні речовини постійно в невеликих кількостях надходять в організм, з’являються вже більш чіткі ознаки, які можуть змінюватися залежно від того, яким металом отруєна людина.

Наприклад:

✔ отруєння свинцем може проявитись у втраті апетиту, слабкості, анемії, деменції;

✔ при отруєнні кадмієм виражені ураження нирок, печінки, легенів, можливі депресія та психічні розлади;

✔ отруєння арсеном протікає із симптомами: ураження шкіри, нігтів, волосся, печінки, нирок, серця;

✔ при отруєнні цинком можна спостерігати ураження шкіри, нирок, печінки;

✔ ознаками отруєння ртуттю та вищевказаних токсичних речовин є депресія та психічні розлади.

☝ Якщо людина відчула перші ознаки отруєння, потрібно негайно звернутись до лікаря і пройти відповідне обстеження.

Для того, щоб уникнути попадання в організм солей важких металів потрібно дотримуватись простих правил:

🔹 не забувати про виробничу техніку безпеки;

🔹не можна ігнорувати правила утилізації акумуляторів і розгерметизованих термометрів;

🔹не слід використовувати мідні та оцинковані місткості для зберігання і вживання їжі й напоїв;

🔹не купувати продукти на стихійних ринках;

🔹вимагати від продавців відповідних документів щодо якості товару;

🔹не слід збирати гриби, ягоди, лікарські рослини, овочі, фрукти, якщо поруч розташовані великі промислові об'єкти або автостради;

🔹будь-які рослинні продукти потрібно мити безпосередньо перед вживанням;

🔹не палити, адже у сигаретах міститься велика кількість кадмію і нікелю, які швидко накопичуються в організмі й призводять до інтоксикації;

🔹не слід вживати воду, не знаючи її якості.

Пам’ятайте – Ваша безпека у Ваших руках!

Баштанське районне управління ГУ ДПСС в Миколаївській області