Час на карантині можна проводити із користю: читати книжки, вчити мови, переглядати навчальні курси тощо. Ми зібрали декілька підбірок, які допоможуть вам покачати себе. 

Які онлайн-курси можна пройти?

Так, так розпочинаємо нашу добірку із власної платформи, створеною Міністерством цифрової трансформації – Дія. Цифрова освіта. Тут ви безкоштовно зможете навчитися цифрової грамотності, пройти курс для вчителів із цифрових навичок, дізнатися про безпеку дітей в інтернеті та прослухати курс "Смартфон для батьків". Усі курси подані у зручному форматі серіалів і стануть у пригоді вашим батькам. На карантині часу вдосталь, тож опанувати усі курси можна з легкістю. Бережіть батьків від зайвих контактів з людьми під час карантину, а наші курси вам допоможуть у цьому.

Фото без опису

Платформа, де ви можете повторити шкільні предмети, познайомитися з медіаграмотністю, основами правознавства та ще багато іншого. Також на платформі чимало цікавих оглядів, освітніх трендів та навіть своя бібліотека. Це все безкоштовно. Вчись – не хочу! 

Платформа масових відкритих онлайн-курсів Prometheus – перший та найбільший проєкт безкоштовної освіти для всіх та кожного в Україні. Курси на цій платформі розділені за циклами: курси англійської мови, підприємництва, громадянської освіти, роботи з даними, підготовка до ЗНО та інші. 

Курс для тих, хто створює свій бізнес з нуля або намагається повернути його до життя. Андрій Федорів дає покрокову інструкцію для власників бізнесу: де взяти ідею, як перейти від хаосу до системи і уникнути грубих помилок. Ніякого занудства. Один епізод – одна проблема. Тільки особистий досвід.

Що почитати?

  • Євген Черняк, "Big money. Принципы первых"

Ця книга стала бестселером 2019 року. Кожна її глава – це не просто відверта історія від першої особи, це ще і добірка життєвих правил та принципів у бізнесі, які і принесли героям книги десятки мільйонів доларів. Тут ви знайдете список книг, які мотивували мільйонерів на певні вчинки, а також дізнаєтесь всю правду про запаморочливі злети, невдачі та підйоми, зраду та крадіжки співробітників, співбесіди й пошук надійної команди. Але головне, що ця книга є потужним мотиватором, адже вона не просто дає безліч корисної інформації, але і буквально заряджає енергетикою грошей та змушує діяти.

  • Богдан Логвиненко, "Ukraїner. Країна зсередини"

«Ukraїner. Країна зсередини» – це не просто краща книга 2019, це мотиваційно-надихаючий подорожній нарис, який показує незвідані, екзотичні куточки нашої країни та мотивує вирушити в захопливу подорож Україною. Цю книгу варто прочитати кожному, адже вона не просто знайомить читача з Україною, але й культивує патріотизм.

  • Сергій Лойко, "Аеропорт"

Головна книга про війну, якої мало не бути. «Аеропорт» – це не хроніка, не розслідування, не літопис. Це художній вимисел, заснований на реальних фактах. У книзі багато персонажів, багато переплетених драматичних сюжетних ліній. Роман не тільки і не стільки про війну. Він і про любов, про зраду, пристрасть, ненависть, лють, ніжність, відвагу, біль і смерть. Іншими словами, про наше сьогоднішнє й учорашнє життя.

  • Сергій Жадан, "Ворошиловград"

Книга року ВВС цей роман Жадана визнає кращим за десять років існування конкурсу. В анотації видавництва сказано, що роман "Ворошиловград" – твір жорсткий, меланхолійний та реалістичний. "Вони приходять і забирають у тебе все, що тобі належить. Вони позбавляють тебе твоєї свободи й твоєї території. Вони забирають у тебе твоє минуле і твою пам’ять. І все, що ти можеш їм протиставити, – це свою любов і свою ненависть. Ну, і свої кримінальні навички. Історії українського рейдерства присвячується".

  • Володимир Лис, "Століття Якова"

Найкращий роман десятиріччя – короноване слово, яке вразило літературну Україну! Роман – своєрідний епос-біографія одного поліського українця, який за свій столітній вік пережив п’ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину, сталінський СССР. Доживши до держави Україна, він опинився перед обличчям і родинної, і національної драми, яка була запрограмована катастрофами XX століття.

Українське кіно

  • Черкаси

Коли масштабний проєкт, заснований на реальних подіях – та ще й на воєнну тему, з’являється в кінопрокаті, ми зазвичай кривимося від такого патріотичного кіно. На Одеській прем’єрі "Черкаси" з легкістю зламали цей стереотип. П’ятихвилинні овації на титрах розставили всі крапки над "і". Фільм охоплює події березня 2014 року, коли російські військові захопили судно 311 "Черкаси" під час анексії Криму. Двоє хлопців із села намагаються подолати тиск служби у ВМС ЗСУ, але таке випробування перевірить на міцність і їхні принципи. Кіно має правдоподібний вигляд, на фільмі працював консультантом капітан судна. Та задля драматичного ефекту в сценарії вряди-годи з’являються епізоди, які ніхто б не зміг простежити або передбачити. Фікцією є й кульмінація фільму, але це свідомий крок режисера, щоби підкреслити трагічність подій у Криму. На будь-яку вигадку автора персонажі реагують адекватно та емоційно, тому вважайте, що це фільм не про постаті-пам’ятники, а про людей, які живуть поряд із нами.

  • "Захар Беркут" 

Історичний екшн режисера Ахтема Сеітаблаєва відзняли за однойменною повістю Івана Франка. У фільмі покажуть боротьбу маленької української громади з монгольською ордою на чолі з ханом Бурундаєм. Команда відважних українських селян і брати Беркути розробляють план, щоб назавжди зупинити численного ворога і витіснити його з Карпатських гір. Три тисячі костюмів ручної роботи, сотні одиниць зброї, 250 артистів масових сцен, українські та іноземні актори, побудовані селища і грандіозні декорації гірської ущелини, дивовижні постановки зіткнень – все це обіцяє яскраве видовище.

  • "Наші котики"

2014 рік назавжди перевернув звичайне життя українців, та й у світову історію увійде початок війни Росії проти України в Донецькій і Луганській областях. Тоді нашу Батьківщину захищали актор, продавець квітів, футбольний тренер, інженер. Одним словом – добровольці. Цим людям дали те, що було, а було тоді небагато... Особливо порівняно   з озброєними до зубів "сусідами". Нехай війна далеко не веселе заняття, але тоді було над чим посміятися – наприклад, над тим, як ці волонтери, які вперше взявши зброю в руки, могли знищити елітний російський загін. Саме завдяки таким людям наша країна досі існує.

  • Ціна Правди

"Ціна правди" – перший фільм в історії українського кінематографа, який стає доступним для незрячих та нечуючих глядачів в усіх кінотеатрах країни. Завдяки мобільним застосункам Earcatch та Subcatch, люди з порушенням зору чи слуху зможуть отримувати тифлокоментар або адаптовані субтитри у своєму смартфоні під час будь-якого сеансу фільму в усіх кінотеатрах. Події розгортаються в 1933 році. Радник прем’єр-міністра Великобританії та журналіст Гарет Джонс (Джеймс Нортон) приїздить до Москви з наміром взяти інтерв’ю у Сталіна. Його нова знайома Ада Брукс (Ванесса Кірбі) відкриває йому очі на те, що відбувається у Радянському Союзі. Ризикуючи власним життям та переховуючись від радянських спецслужб, Гарет Джонс робить репортаж про Голодомор в Україні. Відверта публікація надихає письменника Джорджа Оруела на написання книги «Колгосп тварин».

  • Продюсер

Український комедійний роуд-муві про молодого самовпевненого продюсера, який повинен доставити велику суму грошей на знімальний майданчик. Стикаючись з багатьма перешкодами по дорозі, як неймовірно смішними, так і небезпечними для життя, він проходить багато життєвих уроків. У фільмі зібрано неймовірну кількість зірок українського медіапростору. Чи стане сценарій фільму, в якому знімаються Павло Зібров, Олексій Дурнєв, Даша Астафьєва, Слава Камінська, Мішель Андраде кращим, або ж навала зірок тільки зіпсує його - невідомо. Зате майже з упевненістю можна говорити про майбутній комерційний успіх цієї картини. 

https://thedigital.gov.ua/news/poradi-vid-mintsifri-chim-zaynyatisya-na-karantini