У середу, 13 січня, в Миколаївській облдержадміністрації відбулась відеоселекторна нарада з питань декларування та наповнення бюджетів територіальних громад.

На нараді були присутні голова Миколаївської обласної державної адміністрації Віталій Кім, перший заступник облдержадміністрації Георгій Решетілов, заступник голови облдержадміністрації Ігор Кузьмін, начальниця управління доходів та фінансів виробничої сфери департаменту фінансів облдержадміністрації Світлана Кричевська та представники контролюючих органів області - в.о. начальника Головного управління ДПС у Миколаївській області Дмитро Прокоф’єв та заступниця начальника управління податкового адміністрування з питання оподаткування фізичних осіб, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї) Вікторія Трофіменко.

Фото без опису

Голова ОДА одразу зазначив, що нарада в такому форматі буде проходити систематично та має на меті поліпшення комунікації між представниками місцевої влади та контролюючих органів.

«Наше завдання, щоб ви ефективно наповнювали свої бюджети. Тому в нас такий формат зустрічі, ми зробимо їх регулярними. Ці наради будуть проходити під конкретну задачу - надходження грошей в ОТГ. Нам необхідні ваші пропозиції, зауваження та ваше бачення вирішення тих чи інших ситуацій», - сказав Віталій Кім.

В свою чергу Дмитро Прокоф’єв зазначив, що основним джерелом наповнення місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб, частиною яких є надходження від кампанії декларування, зокрема, декларування доходів, отриманих від самостійного обробітку земельних ділянок (паїв), у т.ч. продаж сільськогосподарської продукції.

Він додав, що за результатами спільної роботи, проведеної протягом 2020 року, одноосібниками задекларовано 350,98 млн.грн отриманого доходу, що на 21,4 млн.грн. більше доходу ніж у минулому році, та на 3,8 млн. грн. збільшилась сума задекларованого до сплати податку на доходи фізичних осіб, що складає 63,7 млн.грн.

«В нас немає задачі когось залякувати чи запроваджувати певні дії. Ви не повинні забувати, що як голови ОТГ, самі в першу чергу зацікавлені у тому, щоб залучити до сплати податків усіх своїх одноосібників. По суті, 80 відсотків від податку на прибуток - це ваше. Ваші школи, садочки, дороги й ви приймаєте рішення, як їх витрачати. Інша проблема - це сума, яку декларують одноосібники. Там потрібно з'ясувати скільки реально отримано прибутку. Це будемо вирішувати спільно», - сказав очільник податкової.

Голова ОДА Віталій Кім підкреслив, що робота кожної ОТГ в цьому напрямку буде відстежуватись та це стане показниками роботи кожного із голів.

«По всім ОТГ ми збираємо статистичну інформацію, будемо робити зведену аналітику. Зрозуміло, що ОТГ різні і є ті, в кого є багато оформлених суб'єктів, а є ті в кого мало. Ми не можемо виставити одне завдання для всіх, проте ми будемо розуміти стан земель в кожному районі, стан податків, кількість робочих місць, кількість юридичних осіб та ФОПів. Також одним із ключових показників - буде наповнення бюджету. Таким чином ми будемо відстежувати якість вашої роботи та динаміку. Ці показники ми будемо брати вже з 1 січня та моніторити щомісяця. Потім будемо розмовляти з кожним по якості виконання роботи. Насамперед мене цікавить наповнення не в обласний бюджет, а в бюджет ОТГ. Бо якщо гроші приходять в ОТГ, то область так само починає розвиватись - покращується інфраструктура й інше. Я буду відстежувати це особисто. Ще раз наголошую ми зібрались тут разом, щоб вам допомогти. Разом із податковою ми допоможемо вам вирішувати ці питання», - зазначив голова ОДА.

Під час зустрічі було підведено підсумки спільної роботи, проведеної контролюючими органами та місцевими органами влади для зміцнення фінансової спроможності місцевих бюджетів, у томи числі шляхом залучення до декларування одноосібників.

Також обговорювалися напрямки спільних заходів, направлених на залучення додаткових коштів та забезпечення надходжень податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів у 2021 році. У тому числі обговорено заходи, що необхідні для покращення роботи під час проведення кампанії декларування, зокрема, залучення одноосібників до декларування отриманих доходів.