В період збройної агресії  РФ через масові ракетні обстріли критичної інфраструктури Україну  накрили регулярні віялові відключення світла і затяжні блекаути. Бізнес та пересічні українці змушені  були шукати альтернативні джерела електроенергії. Виходом із ситуації стало встановлення генераторів. Наразі такі девайси стоять чи не біля кожного закладу. При неправильному використанні вони можуть негативно впливати  на здоров'я людей  та навколишнє середовище.

       Так, будь-який генератор виробляє вихлопні гази. Саме вони завдають найбільшої шкоди населеним пунктам. Тепер генератори  впевнено посіли  місце таких забруднювачів повітря, як автомобілі, в яких використовуються двигуни внутрішнього горіння. Можна сказати, що генератор — це невелике авто. Проте, необхідно зазначити, що для автомобілів існують певні міжнародні стандарти та екологічні вимоги, які є досить жорсткими. А тому сучасні автомобілі створюють невелику кількість викидів. Про генератори так сказати не можна. Екологічних стандартів, як таких, до них не існує. Тим більше, що наразі більша частина девайсів виготовляється невідомими виробниками, які не завжди мають якісні фільтри.Через використання таких фільтрів у повітрі з'являються маленькі часточки, які неозброєним оком навіть не помітно — дрібнодисперсний пил. Вони можуть потрапляти в судини, легені та кров людини, негативно впливаючи на роботу нервової системи, серця, мозку та провокуючи низку хронічних захворювань. Також генератори викидають у повітря чадний газ, діоксиди азоту та інші небезпечні сполуки.

       Тому, необхідно знати, як правильно встановлювати генератори, щоб зменшити їх негативний вплив. Існують  певні рекомендації щодо правильного використання генераторів — бензинових та дизельних. Їх потрібно встановлювати на відстані 6-7 метрів від стін будинку. Пов'язано це з тим, що продукти горіння можуть впливати на здоров'я людей у довготривалій перспективі. Генератори треба  встановлювати лише на відкритому повітрі і, що дуже важливо розуміти, не на балконі, бо існує велика ймовірність померти від отруєння чадним газом.

     У кровоносній системі чадний газ блокує її здатність доставляти кисень до органів та тканин людського організму. Симптоматика отруєння та ступінь ураження залежить від  часу, протягом якого людина дихає чадним газом, та його концентрації у повітрі. Симптомами отруєння можуть бути головний біль, нудота, прискорене дихання, слабкість, почуття втоми, сплутаність свідомості, запаморочення і непритомність. При цьому лікування від отруєння чадним газом від генераторів практично немає.

     Чи впливають погодні умови на небезпеку викидів? Так. В окремих випадках. І це пов’язано з особливостями рельєфу та забудови (там, де  вузькі вулички, багато будинків) існує більша ймовірність отруїтися. Крім того, в останні роки в Україні фіксуються не надто холодні зими. Протягом всього зимового періоду є значні перепади температури, що спричиняють утворення туману. За таких погодних умов повітря циркулює досить слабо, вітру практично немає, а тому всі шкідливі речовини не піднімаються, а залишаються в тому шарі, де люди ними дихають.

 

Бережіть себе та оточуючих! Зберігайте довкілля!

Використане джерело інформації – https://tsn.ua

Баштанське районе управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Фото без опису