Новобузька міська рада  інформує,  що  Законом України  від 30.11.2021 року № 1914-ІХ  внесено зміни до Податкового кодексу України, які запроваджуються з 01.01.2022 року.

      Однією з новацій є введення мінімального податкового зобов’язання. Тепер сільгоспвиробники, які здійснюють виробництво сільськогосподарської продукції та користуються земельними ділянками, віднесених до сільськогосподарських угідь, зобов’язані сплачувати податки від такої діяльності на рівні загальної суми, яка не може бути меншою за від МПЗ. При цьому неважливо, чи використовується така земельна ділянка за призначенням.

МПЗ поширюється тільки на земельні ділянки, які знаходяться за межами населених пунктів.

       МПЗ – це платіж до бюджету, який має сплатити власник або користувач ділянки сільськогосподарського призначення незалежно від отримання доходів з земельної ділянки. МПЗ може поширюватися як на фізичних осіб так і на суб’єктів господарювання.

        МПЗ не є окремим податком. Фактично додаткові податкові зобов’язання виникатимуть у власників і користувачів с/г ділянок, якщо сума фактично сплачених податків (зборів, платежів), пов’язаних з с/г ділянкою,  буде меншою за розмір МПЗ.

        Розмір МПЗ розраховується як 5% (тимчасово 4% у 2022, 2023 роках) від індексованої нормативно-грошової оцінки (НГО).

     Для фермерів – фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку 4 групи, МПЗ встановлюється в половинному розмірі від зазначеного вище.

  Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік.

Фото без опису